Deze week geweldige ervaringen gehad met de mogelijkheden van de moderne IT technologie en de kracht van zelflerende algorithmes. Het gemak waarop je nu alles kan doen. Eten bestellen, je reis boeken, je vrienden volgen, boodschappen doen, het weer bekijken, chatten, pffff noem maar op. Heel confortabel. Maar ohwee als er plots een lek is, of een melding op je telefoon krijgt dat het tijd is naar je club te gaan, dat het maar een uur rijden is want het is niet druk. Je voelt je een beetje ongemakkelijk. Wat weten ze van me ?, wat doen ze met mijn gegevens? Wie kijkt mee ? Maakt het uit ? Het is toch handig ?.
Niemand kan dat ontkennen. Ja, het is handig. Waarom dan dat ongemakkelijk gevoel ?. Hoe gemakkelijker het wordt, hoe ongemakkelijkker je gaat voelen. Het antwoord is simpel: de controle over je leven heb je overgegeven aan een systeem. Nog erger, je geeft je over aan het controle van je levensgang. Het besef, dat het comfort dat ons geboden wordt, niet meer is dan een hulpmiddel ter ondersteuning van onze wandel en handel vervaagt. Je laat zelf het hulpmiddel leidend worden en dus controlerend. Dat is het begin van IT slavernij.
Het maakt het leven eenvoudig en confortabel, maar alleen als je zelf ” in control ” blijft. Maak gebruik van de mogelijkheden, maar laat de mogelijkheden je niet gebruiken.
Software is en blijft te allen tijde een ondersteuning, een hulpmiddel voor je wandel en handel. Het beslist niets, dat doe je zelf.
Afgelopen week helaas ook meegemaakt dat zelfs IT’ers stellig ontkenden dat hun werk bestaat uit het maken van “hulpmiddelen”. Zij waren overtuigd dat zij de standaard bepalen. Mijn mening is ouderwets. Ik schrok daarvan, immers ik wil zelf de innovator zijn van mijn leven, niet IT. That’s IT.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s